UN dijeta – Ukratko

by Giga / 25. mart 2012. · 1.152 komentara

Post image for UN dijeta – Ukratko

UN dijeta (Rina’s 90) je dijeta na duge staze i sastoji iz 2 dela: dijete i održavanja dijete (oba dela su po 91 dan, prvi deo bez drugog nema efekta).

UN dijeta (Rina’s 90)

Ovaj način ishrane vam pomaže ne samo da kontinuirano i zdravo izgubite suvišne kilograme, već i da uživate u boljem zdravlju – boljoj probavi, uz više energije i vitalnosti. Nakon završetka dijete, vaš metabolizam će se poboljšati, omogućavajući vam da zadržite svoju novu težinu. Sa Rina 90 naučićete ispravne kombinacije namirnica i kako da jedete ono što volite bez povećanja telesne težine.

Četvorodnevni princip

UN dijeta (Rina’s 90) se oslanja na princip kombinovanja namirnica. Hrana se deli u 4 osnovne grupe u skladu sa nutritivnim (hranjivim) vrednostima: proteini, skrob, ugljeni hidrati, vitamini. Stoga postoje 4 različita tipa dijete po danima na osnovu kombinacije namirnica svakog pojedinačnog dana. Tokom 91 dana, serija od četiri tipa sa stalno ponavlja. Obratite pažnju: nazivi dana u UN dijeti (Rina’s 90),  nikako ne sugerišu da ceo dan treba da jedete samo proteine, skrob, ugljene hidrate ili vitamine. Nikako! Dani su tako nazvani po osnovnoj komponenti namirnice toga dana u glavnom jelu, ali povrće i voće u svim oblicima su deo toga uvek. Jednom mesečno tokom 29-tog, 58-og i 87-og dana držanja dijete pijete samo vodu.

Možete jesti sve što poželite

Način ishrane je dobro izbalansiran i raznolik stoga će vaše telo dobijati sve hranjive materije koje su mu potrebne u tom tromesečnom periodu. Nijedna vrsta namirnice nije zabranjena, ali neke nisu preporučljive. Možete jesti sve što poželite uključujući i pite, kolače, sladoled, picu i čokoladu. Tokom planiranje i pripreme menija treba uzeti u obzir preporuku Svetske zdravstvene organizacije o smanjenju unosa soli, masnoća, šećera i drugih dodataka ishrani. Ukoliko odlučite da isplanirate sopstveni meni i to je u redu. Međutim najbitnije je da se držite predložene satnice obroka i principa kombinovanja namirnica. Svrha ovog programa mrševljenja je ne samo da izgubite kilograme već da promenite i obogatite svoj stil života. REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI!

DAN PRVI – PROTEINSKI DAN

DORUČAK: Doručak ostaje isti svih 91 dana: VOĆE. Voće se ne sme mešati, jede se uvek isto voće, po dve voćke, 2 jabuke ili 2 kruške ili 2 narandže, 1 banana ili ekvivalentna količina šumskog sitnog voća, npr. šolja malina. Moguće je da ćete na početku dijete želeti da jedete više voća ili povrća jer ćete osećati glad. Dok se vaš organizam bude privikavao na novi režim i glad će vremenom nestati.

RUČAK: Meso, dinstano, bareno ili pečeno (u količini restoranske porcije, 2 – 3 parčeta ili oko 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja, ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje. Hleb – parče integralnog hleba. Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno sa 1 kafenom kašikicom ulja. Supa – obavezna (bistra i bez rezanaca – 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna popite jogurt ili mleko. NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku, a ni u danu.

VEČERA: Isto što i za ručak, ali pola mere od ručka, bez supe i BEZ HLEBA . Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru. Pauza između ručka i večere je minimum 4 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DAN DRUGI – SKROBNI DAN

RUČAK: Krompir, pasulj, sočivo, grašak, boranija, pirinač, žitarice i soja u zrnu, kesten – kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kuvani paradajz) – pun tanjir. Hleb – parče. Salata. VEČERA: Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je BEZ HLEBA. Pauza između ručka i večere je minimum 3 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DAN TREĆI – DAN UGLJENIH HIDRATA – UH DAN

RUČAK: Kuvana testenina uz dodatak začina – preliva ili slično, ili pizza s povrćem sa dodatkom paradajz pelata kao preliva (kečap nije dobrodošao u UN dijeti) ili bilo koje slano pecivo (da nije od lisnatog testa i u količini pizze – npr. 3 kifle). VEČERA: Jedno parče torte, ili 2-3 manja kolača, kugle sladoleda ili palačinki (ako niste ljubitelj slatkog možete i varijantu pola od ručka ili neko slano pecivo). Obavezno (ma šta jeli slano ili slatko) pojesti rebro crne čokolade sa što većim procentom kakaoa u sebi. Pauza između ručka i večere je minimum 3 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DAN ČETVRTI – VITAMINSKI DAN

OD DORUČKA DO VEČERE: Voće ili povrće bez začina. Dopušteno je i sušeno voće, semenke i koštunjavo voće do 100 gr na dan podeljeno u nekoliko obroka, te sveži sokovi ili kompoti bez šećera. Pauza između obroka ne sme biti manja od 2 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DODATNE NAPOMENE

  • Obroci se ne smeju preskakati.
  • Vodu pijte 2L dnevno.
  • Posle kruga od 7×4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se „vodeni dan“. Celog dana pije se samo voda.
  • Obavezno posle voćnog, a ponekad posle vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom.
  • Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera.
  • Sokovi samo prirodni i oni se smatraju obrokom.
  • Konzumiranje gaziranih pića i alkohola su zabranjeni.
  • Birajte što manje kalorične namirnice.

Sve što je navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana takođe, jer štiti organizam od moguće alergije. Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti dosledan i uporan. Nemojte gladovati jer ćete samo usporiti metabolizam, a nećete izgubiti suvišne kilograme. Može se desiti da prvim danima dođe do većeg gubitka kilograma, da se naglo izgubi 3 – 4 kilograma. Posle isteka 91 dana dijete, sledi još 91 dan koji se zove UN održavanje. U tom periodu treba da se izgubi još 3 kg što je pokazatelj promene metabolizma. Nakon isteka dijete i održavanja u ukupnom trajanju 182 dana preporuka je da se organizam odmara od ovog režima ishrane 3-6 meseci nakon čega možete ponoviti dijetu ili se opredeliti za nešto drugo.

VAŽNA NAPOMENA

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam. Nije preporučljivo korištenje niti jedne dijete bez prethodne konsultacije s lekarom. Dijetu prenosimo s najboljom namerom te nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao i druge posledice koje njena primena može izazvati pa sprovođenje ove dijete preduzimate na vlastitu odgovornost. Svi sadržaji namenjeni su samo opštem informisanju i ne mogu se tretirati kao zamena za medicinski ili stručni savet. Svaki tekst i članak kao i informacije u njima su samo neobavezni saveti. Koristite ih na svoju vlastitu odgovornost i rizik. Dijeta.net, ni autori tekstova ne preuzimaju nikakvu odgovornost za predlog dat u tekstu. Iskazana mišljenja su lična i Dijeta.net i autor članka ne preuzimaju odgovornost za ista. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz teksta konsultujte stručnu osobu ili lekara.

Sanja april 3, 2014 u 07:37

Imam 67 kilograma, i volela bih da skinem tih 7. Zanima me da li ovom dijetom se samo skidaju suvisni kilogrami, ili moze doci do prekomernog gubitka telesne tezine, a to ne bih bas volela? Hvala unapred!

Odgovori

danijela april 8, 2014 u 21:10

skidaš višak dok dođeš do željene težine a onda vodiš malo računa o ishrani i to je to!

Odgovori

mery april 3, 2014 u 12:44

jel moze da se preskci vodeni dan i tako da se zavrsi dijeta

Odgovori

danijela april 8, 2014 u 21:11

pa ja nikad nisam držala taj vodeni dan pa sam opet mršavila ko će znati!

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:10

Vodeni dan je visestruko znacajan ali ako iz bilo kog razloga niste u mogucnosti da ga ispostujete jednostavno ga preskocite.

Odgovori

Daja april 3, 2014 u 13:01

Danas mi je drugi krug, i izdrzavam, ali me boli zeludac po malo od gladi.. Nadam se da je to normalno :) Htela sam da pitam u vezi treceg dana, negde pise da mogu da se jedu palacinke ali bez mleka i jaja, a u tortama, i kolacima, se svakako nalaze jaja i mleko… Je l to tacno?

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:07

Ako ste gladni povecajte porcije. Gladovanje nije dobro. Ali, imajte u vidu da je neophodno i prilagodjavanje na novi nacin ishrane.
To sto ste procitali odnosi se na slane palacinke za rucak koje se pripremaju bez mleka i jaja. Za verecu mozete da pripremate standardne palacinke i da ih filujete po zelji. Preporuka je da se jedu 2-3 palacinke, i naravno stangla crne cokolade.

Odgovori

Daja april 3, 2014 u 13:06

U kom periodu uglavnom krece skidanje kilograma? Za tacno mesec dana imam svadbu pa se nadam da cu smrsati bar desetak kilograma. Danas mi je drugi krug, i bukvalno jedem manje nego sto bi trebalo

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:09

Intenzitet skidanja kilograma se razlikuje od osobe do osobe. Jedite onoliko koliko je potrebno da budete siti, a da se ne prejedete. I same autorke napominju da kolicine nisu presudne u UN dijeti vec kombinovanje namirnica. Potrebno je da uspstavite pravi sistem u ishrani koji vas nece opterecivati…

Odgovori

mara april 3, 2014 u 13:23

Da li kokice smiju da se jedu i ako smiju u kom danu ? :) hvala

Odgovori

Mr. D april 3, 2014 u 20:52

Da. UH dan… :)

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:12

Samo za UH veceru umesto slatkisa. Ako se opredelite za takvu kombinaciju stangla crne cokolade svakako ide nakon vecere.

Odgovori

Sladjana Milić april 5, 2014 u 06:01

Meni je danas tačno nedelju dana kako držim dijetu , odlično se osećam , imam 3kg manje :)
Samo što imam jednu nedoumicu , na proteinski dan jel može jogurt balans , ako se jedu jaja za ručak , znači i jaja i jogurt ili sve ide posebno …. i da dali može šargarepa svaki dan ( kao neutralno povrće) , i nabrojte mi koje još povrće spada u neutralno da znam šta smem svaki dan, jer povrće obožavam kao i voće , tako da mi vitaminski dan i ne pada teško :) pozZ

Odgovori

smiljana april 8, 2014 u 11:03

Jaja i jogurt ne mogu zajedno.sa jajimma ide solja supe a ako jedes sir pijes jogurt.sangarepa moze svaki dan uz nju moze cvekla,kupus,karfiol,brokoli,pecurke,paprika,paradajjz,sve vrste salata cak i kisele…

Odgovori

Anci april 15, 2014 u 21:57

Ja sam jela jaja i sir zajedno, tokom cele svoje dijete jer ne volim meso, i smrsala sam 20kg.

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:13

Nikada necemo saznati koliko bi smrsali da jaja i sir niste jeli u kombinaciju :)

Odgovori

Ana april 5, 2014 u 08:31

Da li sme na treci dan za veceru kupovni sladoled tipa King, Magnum i slicno?

Odgovori

Sladjana april 7, 2014 u 14:23

sme

Odgovori

smiljana april 6, 2014 u 06:11

A da li neko zna jel moze za dorucak ona dobro ovsena kasa sa vodom?dijeta je ok al mi malo dosadi ovo voce….

Odgovori

Ana april 8, 2014 u 08:10

Ne moze

Odgovori

Dijana april 7, 2014 u 12:10

Na dijeti sam vec 13 dana, ali sam skinula samo 1 kg. Zasto ne gubim kilograme? Uzasno se nerviram zbog toga. Pridrzavam se svega.. Cak i vezbam ponekad. Da li se ovo nekome desavalo?

Odgovori

danijela april 8, 2014 u 21:16

ko ima manje kg za skidanje to ide malo sporije ali ono najbolje kreće tek posle 20 dana tako da nema predaje samo se pridržavaj i videćeš rezultate a i to vežbanje je odlično!

Odgovori

Dijana april 9, 2014 u 17:35

Vazi onda, ne predajem se. Hvala vam :)

Odgovori

Sarra april 8, 2014 u 10:25

Zdravo svima!
Danas sam pocela sa UN dijetom.
Zanima me da li je dozvoljeno da se na vocni dan jedu i salate?

Odgovori

Smiljana april 17, 2014 u 07:22

Moze da se jede sveze povrce al bez ulja….

Odgovori

Olivera april 8, 2014 u 21:09

Koliko dana sedmicno treba da se upraznjava fizicka aktivnost?Inace treniram 4-5 puta nedeljno.Procitala sam negde u komentarima da ne bi trebalo vise od dva puta sedmicno trenirati.Je li to istina?Drzala bih dijetu jer treba da skinem jos 3-4 kg do moje idealne kilaze.
Hvala.

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:15

UN dijeta je pre svega namenjena za skidanje velikog viska kilograma i nije preporucljiva osobama koje puno treniraju.

Odgovori

bjanka april 10, 2014 u 00:08

zanima me jer moze nes sa mlekom, da nabrojite neutralno povrce, jer sme cokoladna torta…

Odgovori

Smiljana april 17, 2014 u 07:21

Nes sa mlekom moze do 2 dnevno,ali mleko sa manje od 1%ml.masti.neutralno povrce ti je sve sto nije skrobno:sangarepa,paprika,paradajz,luk,cvekla,kupus,karfiol,brokoli…
Pecurke mogu svaki dan.A torta moze ja mislim svaka.

Odgovori

Ana april 10, 2014 u 16:00

Moze li na skrobni dan da se pomesa nekoliko skrobnih namirnica? Tipa mogu li spremiti pirinac sa krompirom i sargarepom i uz to salatu? Ili se ni skrob kao ni proteini ne sme mesati?

Odgovori

Smiljana april 17, 2014 u 07:19

Skrobne namirnice se mogu mesati, za razliu od proteina….moze pirinac,grasak,sangarepa.
krompir sa tim.al uvek da jedna skrobna namirnica bude zastupljenija.

Odgovori

besa april 13, 2014 u 11:32

Pozdrab svima
Ja hocu da pocnem sa Un dijetim ali imam jedno pitanje. Ja radim u pisao treba da budem u 8
Ali ako u 8 jedrm voce obda u 12 treba da jedem rucak I 4 veceru.
Uhutro pre nego sto jedrm voce jel mogu da pujem limonadu bez secera I posle oko 10 da jedem voce. Ili ne smem nista da pijem pre nego sto jedrm voce.

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:19

Za dorucak se obavezno jede voce. Razmaci izmedju obroka koji su navedeni su minimalni ali oni mogu da budu i veci sto sami treba da odredite. Izmedju dorucka i rucka mozete da uzinate (sveze voce ili povrce, kompote bez secera, sveze cedjene sokove bez secera, do 25 gr kostunjavog voca). Vodu, caj i kafu mozete da pijete kad pozelite.

Odgovori

besa april 13, 2014 u 11:33

Pozdrab svima
Ja hocu da pocnem sa Un dijetim ali imam jedno pitanje. Ja radim u pisao treba da budem u 8
Ali ako u 8 jedrm voce obda u 12 treba da jedem rucak I 4 veceru.
Uhutro pre nego sto jedrm voce jel mogu da pujem limonadu bez secera I posle oko 10 da jedem voce. Ili ne smem nista da pijem pre nego sto jedem voce

Odgovori

Maja april 13, 2014 u 16:10

Koliko se smrsa ukupno kg sa ovom dijetom?

Odgovori

David april 21, 2014 u 22:22

Gubitak kilograma zavisi od toga koliki je visak, koliko se postuju pravila dijete, da li je osoba fizicki aktivna, da li je osoba zdrava, a zavisi i od godina… Sve je individualno.

Odgovori

Edin april 14, 2014 u 10:26

Pozdrav dragi moji! Evo zavrsavam prvi ciklus od 90 dana UN-a. Zadovoljan, vise nego zadovoljan. Smrsao sam ukupno 34 kg. Zanima me odzavanje u UN-u, pa bih volio da me pripazite kao sto ste me pripazili od pocetka. Hvala jos jednom Gigi i svim dobrim ljudima koji su me podrzali u ovome. Krenuo sam sa 143.70 kg. Sada imam 110 kg.
Idemo dalje, naravno kao i do sada razumno i odlucno. Edo Kakanj

Odgovori

smiljana april 14, 2014 u 16:23

Svaka cast Edine.za odrzavanje Giga je napisao jednom,ostaje voce za dorucak a dani idu ovako proteinski,skrobni,skrobni,proteini,uh,vitaminski.Vodeni dani su 25ti,56ti,87mi.

Odgovori

David april 21, 2014 u 08:58
Aida april 14, 2014 u 13:22

Bravo Edine svaka cast samo naprijed.Zanima me jesili pravio sam svoj jelovnik ili si se pridrzavo nekog od Un dijete?

Odgovori

Edin april 14, 2014 u 15:56

Hvala Aida. Skinuo sam elektronsku verziju knjige Un dijeta i od prilike mi je bila vodić šta ne smijem – tj. nekako sam zadržavao „kreativnost“ sa tom knjigom. Inače supruga i mama su kuhale za mene – povrće, povrće, malo mesa, malo graha, malo mahuna, pa malo tortice! :) Ma ne patim se što je najvažnije.

Odgovori

Adis april 15, 2014 u 17:21

poz, u koju kategoriju spada ajvar, kiseli krastavci, masline? dali to smatramo salatom u proteinskome danu/prvi dan ili povrce/cetvrti dan? Hvala.

Odgovori

Smiljana april 17, 2014 u 07:16

Ajvar i kiseli krastavci mogu prva tri dana proteinski,skrob,uh kao salata.milim da bi mogle i masline al za njih nisam sigurna,nije ih niko spominjao…Za ajvar je samo Giga rekao da se ne preteruje zbog ulja….

Odgovori

Daniela april 17, 2014 u 12:42

Proteinski je dan a posti se, sta bih mogla da jedem? Nista riblje ne volim.

Odgovori

ljubinka peijasinovic april 18, 2014 u 19:31

Krennula sem sa dijetom prije 2o dana.I zgubila sam 7kg do,sada .lnteresuje me dali mogu za vrijeme vocnog dana pojesti neko povrce sa malo soli?

Odgovori

bjanka april 21, 2014 u 13:34

Pozdrav svima, da li moze umesto mleka u kafi da se pije completa ( mleko u prahu za kafu), to stavljaju i u nes kesice 2 u 1.

Odgovori

bjanka april 22, 2014 u 14:29

i da li sme da se koristi senf ( recimo za meso, pre dinstanja), i crvena slatka paprika (zacin), koliko sme u porciji za rucak pirinca, a koliko testa(makarona).

Odgovori

Ostavite komentar