UN dijeta – Ukratko

by Giga / 25. март 2012. · 1.435 komentara

Post image for UN dijeta – Ukratko

UN dijeta (Rina’s 90) je dijeta na duge staze i sastoji iz 2 dela: dijete i održavanja dijete (oba dela su po 91 dan, prvi deo bez drugog nema efekta).

UN dijeta (Rina’s 90)

Ovaj način ishrane vam pomaže ne samo da kontinuirano i zdravo izgubite suvišne kilograme, već i da uživate u boljem zdravlju – boljoj probavi, uz više energije i vitalnosti. Nakon završetka dijete, vaš metabolizam će se poboljšati, omogućavajući vam da zadržite svoju novu težinu. Sa Rina 90 naučićete ispravne kombinacije namirnica i kako da jedete ono što volite bez povećanja telesne težine.

Četvorodnevni princip

UN dijeta (Rina’s 90) se oslanja na princip kombinovanja namirnica. Hrana se deli u 4 osnovne grupe u skladu sa nutritivnim (hranjivim) vrednostima: proteini, skrob, ugljeni hidrati, vitamini. Stoga postoje 4 različita tipa dijete po danima na osnovu kombinacije namirnica svakog pojedinačnog dana. Tokom 91 dana, serija od četiri tipa sa stalno ponavlja. Obratite pažnju: nazivi dana u UN dijeti (Rina’s 90),  nikako ne sugerišu da ceo dan treba da jedete samo proteine, skrob, ugljene hidrate ili vitamine. Nikako! Dani su tako nazvani po osnovnoj komponenti namirnice toga dana u glavnom jelu, ali povrće i voće u svim oblicima su deo toga uvek. Jednom mesečno tokom 29-tog, 58-og i 87-og dana držanja dijete pijete samo vodu.

Možete jesti sve što poželite

Način ishrane je dobro izbalansiran i raznolik stoga će vaše telo dobijati sve hranjive materije koje su mu potrebne u tom tromesečnom periodu. Nijedna vrsta namirnice nije zabranjena, ali neke nisu preporučljive. Možete jesti sve što poželite uključujući i pite, kolače, sladoled, picu i čokoladu. Tokom planiranje i pripreme menija treba uzeti u obzir preporuku Svetske zdravstvene organizacije o smanjenju unosa soli, masnoća, šećera i drugih dodataka ishrani. Ukoliko odlučite da isplanirate sopstveni meni i to je u redu. Međutim najbitnije je da se držite predložene satnice obroka i principa kombinovanja namirnica. Svrha ovog programa mrševljenja je ne samo da izgubite kilograme već da promenite i obogatite svoj stil života. REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI!

DAN PRVI – PROTEINSKI DAN

DORUČAK: Doručak ostaje isti svih 91 dana: VOĆE. Voće se ne sme mešati, jede se uvek isto voće, po dve voćke, 2 jabuke ili 2 kruške ili 2 narandže, 1 banana ili ekvivalentna količina šumskog sitnog voća, npr. šolja malina. Moguće je da ćete na početku dijete želeti da jedete više voća ili povrća jer ćete osećati glad. Dok se vaš organizam bude privikavao na novi režim i glad će vremenom nestati.

RUČAK: Meso, dinstano, bareno ili pečeno (u količini restoranske porcije, 2 – 3 parčeta ili oko 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja, ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje. Hleb – parče integralnog hleba. Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno sa 1 kafenom kašikicom ulja. Supa – obavezna (bistra i bez rezanaca – 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna popite jogurt ili mleko. NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku, a ni u danu.

VEČERA: Isto što i za ručak, ali pola mere od ručka, bez supe i BEZ HLEBA . Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru. Pauza između ručka i večere je minimum 4 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DAN DRUGI – SKROBNI DAN

RUČAK: Krompir, pasulj, sočivo, grašak, boranija, pirinač, žitarice i soja u zrnu, kesten – kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kuvani paradajz) – pun tanjir. Hleb – parče. Salata. VEČERA: Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je BEZ HLEBA. Pauza između ručka i večere je minimum 3 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DAN TREĆI – DAN UGLJENIH HIDRATA – UH DAN

RUČAK: Kuvana testenina uz dodatak začina – preliva ili slično, ili pizza s povrćem sa dodatkom paradajz pelata kao preliva (kečap nije dobrodošao u UN dijeti) ili bilo koje slano pecivo (da nije od lisnatog testa i u količini pizze – npr. 3 kifle). VEČERA: Jedno parče torte, ili 2-3 manja kolača, kugle sladoleda ili palačinki (ako niste ljubitelj slatkog možete i varijantu pola od ručka ili neko slano pecivo). Obavezno (ma šta jeli slano ili slatko) pojesti rebro crne čokolade sa što većim procentom kakaoa u sebi. Pauza između ručka i večere je minimum 3 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DAN ČETVRTI – VITAMINSKI DAN

OD DORUČKA DO VEČERE: Voće ili povrće bez začina. Dopušteno je i sušeno voće, semenke i koštunjavo voće do 100 gr na dan podeljeno u nekoliko obroka, te sveži sokovi ili kompoti bez šećera. Pauza između obroka ne sme biti manja od 2 sata. Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do spavanja prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DODATNE NAPOMENE

  • Obroci se ne smeju preskakati.
  • Vodu pijte 2L dnevno.
  • Posle kruga od 7×4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se „vodeni dan“. Celog dana pije se samo voda.
  • Obavezno posle voćnog, a ponekad posle vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom.
  • Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera.
  • Sokovi samo prirodni i oni se smatraju obrokom.
  • Konzumiranje gaziranih pića i alkohola su zabranjeni.
  • Birajte što manje kalorične namirnice.

Sve što je navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana takođe, jer štiti organizam od moguće alergije. Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti dosledan i uporan. Nemojte gladovati jer ćete samo usporiti metabolizam, a nećete izgubiti suvišne kilograme. Može se desiti da prvim danima dođe do većeg gubitka kilograma, da se naglo izgubi 3 – 4 kilograma. Posle isteka 91 dana dijete, sledi još 91 dan koji se zove UN održavanje. U tom periodu treba da se izgubi još 3 kg što je pokazatelj promene metabolizma. Nakon isteka dijete i održavanja u ukupnom trajanju 182 dana preporuka je da se organizam odmara od ovog režima ishrane 3-6 meseci nakon čega možete ponoviti dijetu ili se opredeliti za nešto drugo.

VAŽNA NAPOMENA

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam. Nije preporučljivo korištenje niti jedne dijete bez prethodne konsultacije s lekarom. Dijetu prenosimo s najboljom namerom te nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao i druge posledice koje njena primena može izazvati pa sprovođenje ove dijete preduzimate na vlastitu odgovornost. Svi sadržaji namenjeni su samo opštem informisanju i ne mogu se tretirati kao zamena za medicinski ili stručni savet. Svaki tekst i članak kao i informacije u njima su samo neobavezni saveti. Koristite ih na svoju vlastitu odgovornost i rizik. Dijeta.net, ni autori tekstova ne preuzimaju nikakvu odgovornost za predlog dat u tekstu. Iskazana mišljenja su lična i Dijeta.net i autor članka ne preuzimaju odgovornost za ista. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz teksta konsultujte stručnu osobu ili lekara.

Andrea јул 12, 2014 у 14:59

Na dijeti sam vec mesec dana,nemam vagu kako bi videla koliko sam kila skinula,ali otprilike po sebi primetim da ima rezultata.Ali vec tih mesec dana za dorucak uglavnom pojedem bananu zato sto mi je to omiljeno voce.Od drugih koji vode tu dijetu cula sam da je banana zabranjena.Da li je to istina?

Одговори

David јул 16, 2014 у 22:33

Nije zabranjena.
Jedino sto je za bananu pravilo da se jede jedna za dorucak i max 2 za vitaminski dan. Takodje ne bi je trebalo jesti uvece za vitaminski dan.
Za vas savet da jedete raznovrsno voce jer je to veoma bitno zbog unosa razlicitih vrsta vitamina.

Одговори

Sandra јул 13, 2014 у 14:22

Zanima me da li je moguce uz pomoc i postovanje ovog rezima ishrane za 2 ned izgubiti 4 kg? :-)

Одговори

David јул 16, 2014 у 22:31

Nemoguce je odgovoriti na pitanje koje je ovako koncipirano bez detalja o vasoj visini/tezini.
Evo nekog uopstenog odgovora: Ako neko ima visak od 20 ili 30 kg onda je vrlo moguce i vise od toga, ako je visak 4 kg, ili oko te cifre, onda je za pravi gubitak kilograma potrebno znatno vise vremena i truda.

Одговори

Malina јул 15, 2014 у 09:40

Da li je obavezno da se jedu dve vocke za dorucak?

Одговори

David јул 16, 2014 у 22:25

Da, to je pravilo.

Одговори

Ana јул 15, 2014 у 14:17

Da li mogu za kafu da se koriste zasladjivaci (npr za dijabeticare) Posto mi kafa bez secera nikako ne prija??

Одговори

David јул 16, 2014 у 22:26

Moze da prodje. Nadjite na netu koji zasladjivaci su zdravi i to bi mogla da bude neka alternativa.

Одговори

Jelena јул 15, 2014 у 15:06

Postovani,
Da li je dozvoljeno piti nes kafu/kafu sa mlekom (bez secera naravno) ?

Одговори

David јул 16, 2014 у 22:25

Dozvoljeno nije jer kao sto je navedeno u opisu dijete kafu treba piti obicnu crnu, bez secera.
Ali mnogi ne mogu bez nes kafi ili bez kafe sa mlekom pa ih piju i nemaju neke velike posledice po rezultat dijete.

Одговори

tasa јул 15, 2014 у 18:44

Dobar dan,da li mogu ako ogladnim posto ustajem jako rano i dorucak mi je u 8,rucak u 12,a vecera u 16..da li mogu pojesti neko voce recimo jabuku ako ogladnim ?

Одговори

David јул 16, 2014 у 22:23

Dobar dan.
Razmak izmedju obroka ne mora da bude tacno 4h, vec moze da bude i veci.
Ako doruckujete u 8, mozete da ubacite uzinu u 10h (uzinati mozete npr. jednu vocku) a zatim da rucate u 12h, i da vecerate malo kasnije oko 18h. Ako budete i dalje osecali glad povecajte porcije jer uzina nije dozvoljena u drugom delu dana vec samo izmedju dorucka i rucka.

Одговори

tasa јул 17, 2014 у 06:45

Hvala vam puno,i jos jedno pitanje da li se mogu jesti spagete na dan ugljenih hidrata sa pavlakom

Одговори

David јул 17, 2014 у 21:59

Ne mogu spagete sa pavlakom jer je pavlka proteinska namirnica. Spagete mozete da jedete sa paradajz sosom, povrcem, pecurkama…

Одговори

Ivana јул 17, 2014 у 21:07

gde mogu da kupim knjigu?

Одговори

Vesna јул 23, 2014 у 09:37

Dobar dan, zanima me samo dali mogu uz svaki obrok (osim vocnog dana) da jedem salatu od paradajza, krastavaca i paprike? ova zelena mi se bas nesto i neda… i dali smijem koristiti ulje (bar malo) kad przim meso ili povrce? hvala puno

Одговори

Giga јул 24, 2014 у 11:46

- možeš da jedeš takvu salatu uz svaki obrok, jer sve nabrojano spada u takozvano neutralno povrće … naravno takvu salatu možete konzumirati i na vitaminski dan ali onda bez upotrebe soli i ulja,
- dozvoljena količina ulja u pripremi hrane je:
>> za pripremu obroka je 1 supena kašika ulja po porciji
>> za pripremu salate uz obrok je 1 kafena kašikica ulja po porciji (da bi se ulje u pripremi salata što lakše prenelo, najbolje je koristiti raspšivač sa pumpicom za ulje, jer se na takav način potroši i manje od 1 kafene kašikice ulja)

Одговори

Vesna август 15, 2014 у 11:46

Hvala puno na odgovoru.

Одговори

Dejan јул 27, 2014 у 07:59

Dragi moji i drage moje,evo zavrsio sam i 3 mesec dijete, ukupan rezultat 19 kg a samo ovaj mesec 7kg. Vise sam nego presrecan jer sam 2 maja imao 157kg kada sam krenuo sa dijetom a danas kada sam zavrsio tacno 138kg.
Zelim da se zahvalim vama sto postojite i dajete savete ljudima kako da se menjaju u nacinu ishrane, nekazem da je ovo bilo lako ali ostalima zelim da istrajete jer rezultati postoje.Vracam se na ovaj nacin ishrane za 3 meseca opet a vama koji ste poceli zelim da steknete bolje navike sa sto manje viska kilograma.
Pozdrav svima :)

Одговори

Milica август 5, 2014 у 07:47

da li se sme jesti lubenica za dorucak?

Одговори

Giga август 8, 2014 у 04:45

Lubenica i grožđe spadaju po glikemijskom indeksu u istu grupu sa bananom tako da važe sva pravila i za njih.
Odnos:
1 banana = 1 manji grozd = 1 tanja kriška lubenice = 2-3 koluta ananasa (može i iz konzerve ali je bolji izbor svež)

Znači može … 1 tanja kriška

Одговори

Nesa август 5, 2014 у 09:39

Da li mogu da pijem protein kada mi nisu proteinski dani,znaci mi posle vezbanja za oporavak misica i da li mogu da koristim kada mi je UH dan na pici pored povrca ‘biljni sir’.Hvala

Одговори

Giga август 8, 2014 у 04:50

- možeš da koristiš Whey, proteinski izolat odmah nakon intenzivnog treninga i to svim danima osim na vodeni dan, 1 doza razmućeno sa vodom neće ugroziti tok dijete,
- biljne (posne) sireve preskoči jer ni malo nisu dijetalni, jer imaju mnogo veći procenat masnoće i od najmasnijeg kravljeg sira za pizzu a manje proteina … ako si se baš uželeo sira na pizzi „zgreši“ tako 1-2 puta tokom perioda dijete

Одговори

Nesa август 9, 2014 у 13:03

Veliko hvala,mnogo ste mi pomogli.

Одговори

Mia август 5, 2014 у 11:43

Da li moze da se pravi veca pauza izmedju obroka?
Na primer, da li moze da se ruca 5 sati posle dorucka umesto posle 3 sata?

Одговори

Giga август 8, 2014 у 04:56

- period predviđen za čišćenje u kom se smešta doručak i vitaminske užine je od 04h do 12h
- period predviđen za ishranu t.j. za ručak i večeru je od 12h do 20h
- minimalni razmak između doručka i užina kao i/ili užine/doručka i ručka je 2 sata
- minimalni razmak između ručka i večere na proteinski dan je 4 sata
- minimalni razmak između ručka i večere na skrobni dan je 3 sata
- minimalni razmak između ručka i večere na uh dan je 3 sata
- minimalni razmak između ručka i užine i večere na vitaminski dan je 2 sata

Одговори

Ana август 7, 2014 у 19:46

Da li moze na skrobni dan da se jede sataras (dinstani paradajiz crcena i zelena paprika luk i saransak)? :)

Одговори

Giga август 8, 2014 у 04:58

To su sve namirnice koje spadaju u grupu neutralnih namirnica te tako pripremljen sataraš se može jesti kao prilog osnovnom jelu nosioca dana kao prilog mesu na proteinski dan, prilog krompiru/riži il nečem drugom na skrobni dan kao i pomešan sa kuvanom testeninom na uh dan

Одговори

Mia август 8, 2014 у 19:40

Koliko grama krompir salate moze da se pojede za rucak na skrobni dan?

Одговори

Mia август 9, 2014 у 20:25

Koliko palacinki sa sampinjonima moze da se pojede za rucak na UH dan?

Одговори

Uros август 15, 2014 у 04:44

Da li paradajz spada u neutralne namirnice koje mogu da se koriste za salatu? Pitam ovo posto paradajz se klasifikuje kao voce, pa zato nisam siguran.

Одговори

Ana август 24, 2014 у 02:05

Kada sam vidila da na videni dan mogu da skinem 1 kg odlucila sam da drzim vise od 3 vodena dana u toku dijete u pocetku je sve islo super svaki vodeni dan po 1 kg medjutim sada vodenim danom ne skidam nista :’( Da li ce to da utice na moju dijetu ostalo mi je jos 15 dana a skunula sam samo 17 kg?Hoce li mi se zbog toga vratit kilogramk cim zavrsim sa dijetom? :’(

Одговори

Ostavite komentar